Observ frecvent tendinta multora de a supra redecora fiecare coltisor si loc gol dintr-o incapere fara a fi absolut necesar, asa ca astazi am sa va povestesc despre spatiul negativ si de ce este bine sa-l lasam – gol.
In design-ul de interior spatiul pozitiv este acel spatiu in care am aplicat obiecte de decor sau mobilier, spatiul negativ este inversul, zone care inconjoara spatiul pozitiv, deci vorbim despre golurile aparute in urma amenajarii ( podeaua, tavanul, etc).
De cele mai multe ori portiunile goale sunt foarte, foarte importante pentru a crea o amenajare confortabila.
Exercitiu – luati loc pe canapea, inchideti ochii pentru cateva clipe apoi redeschideti. Ce vedeti? Ce simtiti? Obositi sau starea de relaxare ramane? Asta se datoreaza total modului in care folosim spatiul si il impartim in zone pozitive si negative. Mai pe intelesul tuturor, creierul proceseaza o informatie repetat si la fel de intens de fiecare data cand un anumit punct de interes intra in raza vizuala. Aici intervin spatiile negative care creeaza o pauza pentru creier si ne dau posibilitatea sa ne relaxam, chiar si doar pentru cateva secunde.
Bine, bine dar cum obtinem spatiul negativ? Pai simplu, decoram mai putin! Niciodata un design-er de interior nu va decora fiecare spatiu, ci isi va pastra cu inventivitate zone goale-negative. Alegeti un tablou cu dimesiuni mari in locul a zece tablouri cu dimensiuni mici, folositi mai putine texturi, perdea si draperie in loc de perdea, draperie si jaluzele, exemplele sunt nelimitate.
Sfat: Cumpara mai putin si alege calitatea! Nu decora toti peretii chiar daca incaperea ti se pare goala! Daca ai acest sentiment, atunci cu siguranta nu ai creat un punct de interes iar amenajarea a luat un aspect plictisitor.